Skip to main content

Emil Nijp gaat graag het dak op

Het rietdekkersvak is al eeuwenoud. “Riet was heel vroeger al de dakbedekking van de lage landen” weet Emil Nijp.

Sinds 1991 is Emil Nijp werkzaam als rietdekker in en om Wassenaar en na het cum laude behalen van het vakdiploma heeft Emil, een geboren en getogen Wassenaarder zijn eigen rietdekkersbedrijf.

“Ja, ik zit al sinds 1991 op het dak” lacht Emil. Hij is een herkenbare verschijning in het Wassenaarse met zijn lange haar “Het rietdekkersvak is dan ook helemaal mijn vak.” In vroegere tijden was hij automonteur maar toen hij ‘per ongeluk’ het vak in was gerold, bleek dit een schot in de roos te zijn. Hij is er goed in en heeft dan ook niet voor niets zijn vakdiploma van de vakfederatie rietdekkers cum laude gehaald. “Het is moeilijk werk waarbij je goed vooruit moet denken. Het is werken met je handen, in weer en wind, in vrieskou en regen. Daarbij is het altijd hoog en zijn alle daken anders. Ik zou niks anders willen.”

Na 17 jaar voor een baas te hebben gewerkt werd het tijd om zelf verder te gaan. Samen met een collega, die ook zijn eigen bedrijf runt, werken ze nu voornamelijk voor particulieren. “Wij werken heel klantgericht. Luisteren echt naar de mensen en hun wensen. Als ze willen dat wij het dak schoonmaken, dan doen wij dat ook. Wij kunnen dan ook alles met rieten daken. Niet alleen het maken ervan maar vooral ook het onderhoud, de nazorg, reparaties en mosbestrijding, echt alle facetten van dit precieze vak.”

Dat een rieten dak voordelen biedt, weet Emil: “het is niet alleen heel romantisch om te zien, maar ook is het koel in de zomer en houdt je warm in de winter. Met een rieten dak hoor je geen wind en regen. Het is dus niet alleen functioneel maar ook echt comfortabel.

“Kom van dat dak af” krijgt een heel andere betekenis als je je verdiept in het vak van Emil. Hoe je het dak opgaat en weer af gaat, is al een vak apart. “En bedenk dat ieder dak anders is en dat ik altijd materiaal bij me heb.” Zijn werk noemt hij uitdagend en altijd weer bijzonder. Dat hij nu zijn eigen bedrijf is gestart lijkt dan ook een logische stap. Zijn vrouw staat volledig achter hem en werkt dan ook mee in de zaak van Emil. “Ik heb gelukkig een heel stabiel thuisfront met 2 kleine kinderen. Anders had ik deze stap niet kunnen zetten.”

Geschreven door Iris Oostlander van De Wassenaarse Krant